Wil je beginnen met online aandelen handelen? Of ben je al bezig, maar heb je nog wat vragen over hoe het precies in zijn werk gaat? In dit blogartikel leggen we het stap voor stap uit. We bespreken alle ins en outs van aandelenhandel: van de verschillende soorten orders tot het plaatsen van een shortpositie. Lees snel verder om te ontdekken hoe jij voordelig kunt traden in aandelenkoersen!

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn een belang in een bedrijf. Wanneer je aandelen koopt, word je dus eigenaar van een klein deel van het bedrijf waarin je investeert. Bij het kopen van aandelen maak je dus eigenlijk een lening aan het bedrijf: je leent ze geld, in de vorm van je investering, en daarvoor ontvang je een rente in de vorm van dividend. Dividend is een percentage van de winst die het bedrijf maakt en dat uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders. Bekijk hier de Koers AEX aandelen

Wat zijn de verschillende soorten orders?

Er zijn verschillende soorten orders die je kunt gebruiken bij het handelen in aandelen.

1. Market order: dit is de meest eenvoudige en snelste manier van handelen. Je geeft simpelweg aan hoeveel aandelen je wilt kopen of verkopen, op het moment dat de order wordt uitgevoerd is de prijs die geldt die van het laatste transaction.

2. Limit order: met een limit order bepaal je zelf de prijs waarop je wilt kopen of verkopen. Dit kan handig zijn als je denkt dat de koers van het aandeel nog wel even zal stijgen voordat je gaat verkopen, of als je wilt kopen wanneer het aandeel een bepaalde prijs bereikt heeft.

3. Stop order: een stop order is eigenlijk hetzelfde als een limit order, met het verschil dat deze pas uitgevoerd wordt wanneer de koers van het aandeel een bepaald niveau bereikt heeft. Dit kan handig zijn als je snel wilt reageren op een koersdaling en daarmee verlies wilt voorkomen.

4. Short selling: bij short selling verkoop je aandelen die je niet bezit, met de bedoeling deze later weer te kopen (te ‘cover’) tegen een lagere prijs en daarmee winst te maken. Dit is een risicovolle strategie omdat de koers van het aandeel in theorie oneindig kan stijgen, waardoor je verlies kunt maken.