Traditionele manieren van beleggen zijn aandelen, obligaties, regulier onroerend goed, contanten en andere traditionele activaklassen. Maar er zijn meer ongebruikelijke, maar zeer lonende kansen die alternatieve investeringen worden genoemd, die meestal door slimme investeerders worden aangegrepen vanwege de risico’s die eraan verbonden zijn.

Onze favoriet is investeren in goud maar hier zijn alternatieve investeringsideeën gerangschikt van veiligste tot meest risicovolle, die op de markt verkrijgbaar zijn:

 1. Gestructureerde producten

Dit is in feite een contract met een financiële instelling om u een bepaald rendement te betalen op een bepaald tijdstip, afhankelijk van de prestatie van de aandelenmarkt. Het is de veiligste van alle andere alternatieve investeringen. De enige manier waarop u geld kunt verliezen, is wanneer de aandelenmarkt catastrofaal slecht presteert.

 1. Overbruggingsfinanciering

Dit zijn kortlopende leningen die worden gebruikt door kopers van onroerend goed die een hypotheek van de bank verwachten, maar niet kunnen wachten op de goedkeuring. Voor particuliere beleggers kunt u beleggen in fondsen die overbruggingskredieten bundelen, om zo het risico over meerdere kredietnemers te spreiden. De lening is beveiligd tegen het onroerend goed.

 1. Peer-to-peer-leningen

Investeerders ontmoeten individuen of bedrijven die geld willen lenen. Leners kunnen lagere tarieven krijgen dan ze door een bank in rekening zouden worden gebracht, terwijl geldgevers meer geld aan hun spaargeld kunnen verdienen dan met een geldrekening. Het kan behoorlijk riskant zijn voor de investeerders omdat het individu of het kleine bedrijf in gebreke kan blijven of failliet kan gaan.

 1. Bosbouw

De opbrengsten van investeringen in bos komen voort uit elke waardestijging van het land en de bomen erop, en alle inkomsten die worden gegenereerd door bomen te kappen voor hout. Maar waardevermeerdering van de grond is alleen goed als je het bos ook kunt verkopen. Er zijn een aantal uitstekende belastingvoordelen op de markt, zonder inkomsten- of vermogenswinstbelasting en vrijstelling van erfbelasting als u uw investering twee jaar aanhoudt.

 1. Koopwoningen

Het onroerend goed vormt een groot deel van uw totale vermogen. U moet ten minste 25% van de waarde van het onroerend goed hebben om als aanbetaling te gebruiken, plus extra om eventuele renovaties en juridische kosten te dekken. Beleggers zullen waarschijnlijk te maken krijgen met concurrentie van professionele verhuurders en mogelijk te maken krijgen met malafide huurders en onderhoudsproblemen.

 1. Postzegels

Zeldzame postzegels hebben waarde zolang er postzegelverzamelaars zijn. De meest waardevolle kan sommen van zes of zelfs zeven cijfers opleveren. Postzegelwaarden kunnen steeds hoger worden en u kunt zoeken naar aanbiedingen voor particuliere beleggers.

 1. Munten

Zeldzame munten kunnen het beste worden gekocht via een gerenommeerd veilinghuis, dat een geld-terug-garantie biedt als de munt een vervalsing blijkt te zijn. Net als bij postzegels wordt de waarde ondersteund door de populariteit van het verzamelen van munten als hobby.

 1. Wijnmakerij

De traditionele manier om te investeren is via gevestigde wijnhandelaren. U moet kennis hebben van goede wijn en hun exacte gegevens. Meer recentelijk zijn er wijnfondsen gelanceerd die een alternatieve manier bieden om toegang te krijgen tot de markt. Sommige hiervan komen in aanmerking voor het Enterprise Investment Scheme (EIS).

 1. Business Angels

Als u een engel wordt, investeert u in kleinere bedrijven die niet op de beurs zijn genoteerd. Meestal ziet u geen rendement totdat het bedrijf wordt verkocht of op de aandelenmarkt drijft. Het kan jaren duren en u kunt al uw geïnvesteerde geld verliezen of drievoudig rendement behalen.

 1. Aandelencrowdfunding

Dit lijkt erg op business angels, maar wordt volledig online beheerd. Investeerders kunnen ofwel rechtstreeks met het bedrijf handelen en uw naam op de aandelen krijgen, of de crowdfundingwebsite laten handelen namens honderden of duizenden investeerders. Als het bedrijf waarin u hebt geïnvesteerd het echter goed doet, kan een grotere investeerder het kopen.

 1. Diamanten

Diamanten van edelsteenkwaliteit zijn sinds de jaren zestig bijna vertienvoudigd in waarde. De prijs van diamanten is veel minder volatiel dan de prijs van goud. Maar het kan moeilijk toegankelijk zijn voor investeerders, omdat diamanten subjectief worden gewaardeerd door experts.

 1. Koolstofkredieten

Een koolstofkrediet is in wezen een vergunning om één ton kooldioxide in de atmosfeer vrij te maken. Bedrijven die hun vergoedingen overschrijden, zouden volgens wereldwijde samenwerking meer credits moeten kopen. Particuliere investeerders zijn het doelwit van bedrijven die hen koolstofkredieten probeerden te verkopen. Dit is een zeer gespecialiseerde markt en kan het beste worden overgelaten aan professionele handelaren.

 1. Landbankieren

Landbankbedrijven nemen een stuk land, verkavelen het en verkopen het aan investeerders; in de hoop dat zodra het land bestemd is voor ontwikkeling, het in waarde zal stijgen. Er is echter vaak geen ontwikkeling en investeerders blijven een nutteloos stuk land in handen, hetzij op de markt, hetzij in het buitenland. Veel landbankieren zijn stopgezet door de Financial Conduct Authority (FCA).

Lees hier verder over investeren