Na de corona crisis start de economie weer op, echter door de afnemende overheidssteun kan het zomaar zijn dat er toch meer faillissementen komen. Een goed debiteurenbeheer maakt een bedrijf sterk. Nu is ook het ideale moment voor jouw bedrijf om je debiteurenbeheer onder de loep te nemen. Want hoe strak zit jij op jouw debiteuren? Je krijgt met het lezen van dit artikel tips om jouw klanten sneller te laten betalen. Dit voorkomt stress en zorgt ervoor dat de kans dat jij zelf in financiële problemen kunt komen een stuk kleiner wordt.

De basis van debiteurenbeheer

De basis van een gezond debiteurenbeheer begint bij de voorbereiding. Voor kleine bedragen is een kredietcheck minder belangrijk, maar een grote levering doen zonder betaling ontvangen te hebben is onverstandig. Een debiteurenbeheerder kan hierbij helpen. Zij doen een check waaruit blijkt hoe groot de kans is dat een debiteur niet betaalt. Indien deze een rode vlag krijgt, dan kun je bijvoorbeeld vooruitbetaling verlangen. Zo voorkom je problemen. Een debiteurenbeheerder kan ook alle stappen doen wanneer iemand geen betaling doet. Van herinneren tot de incassoprocedure starten. Je hebt dan na het aanmaken van de factuur er geen omkijken meer naar.

Stappen die je zelf kunt nemen

In de volgende alinea’s krijg je tips die je zelf direct kunt uitvoeren. Hierdoor krijg je een snellere betaling en kom je professioneler over. 

#1 Werk met een administratiepakket of debiteurenbeheer software

In een goed softwarepakket kun je de herinneringen automatisch verzenden, je bankgegevens koppelen en zul je in de toekomst altijd inzichtelijk hebben of iemand al betaald heeft of niet. Daarnaast hoef je niet meer zelf te denken aan de herinnering sturen, maar gaat dit automatisch. Je kunt ook overwegen een partij voor debiteurenbeheer in te schakelen.

#2 Verkort de betaaltermijn of kies voor vooraf betalen

Vroeger hielden bedrijven vaak 30 dagen betaaltermijn aan, maar tegenwoordig is 14 dagen ook populair bij debiteurenbeheer. Sinds online betalen zo makkelijk is, kiezen veel bedrijven ervoor om betaling middels hun website of webshop te doen. Zelfs in de horeca zie je dit, waar je online met iDeal betaalt. Welke producten en diensten kun jij in een shop zetten zodat mensen vooruit betalen? Bovendien scheelt dit je tijd, want je hoeft de facturen niet meer te maken.

#3 Wees duidelijk over jouw debiteurenbeheer

Wanneer een klant vooraf weet dat jij een strak debiteurenbeheer hebt, dan zijn ze geneigd om eerder te betalen. Zet op je factuur al hoe jij te werk gaat. Dit kan een zin zijn met de volgende strekking. De betaaltermijn van deze factuur is 14 dagen, bij het uitblijven van uw betaling ontvangt u twee maal een herinnering waarna deze factuur overgedragen wordt aan een incassobureau. Jouw debiteur weet direct dat jij er een strakke administratie op na houdt.

#4 Geef korting bij vooruitbetaling of tijdige betaling

De belastingdienst maakt al jaren gebruik van deze vorm van debiteurenbeheer. Wanneer je alles in één keer betaalt, krijg je een korting. Waarom zou jij dit ook niet doen? De korting moet je in het verkoopgesprek soms toch al geven om met de prijs te kunnen concurreren. Biedt een korting van bijvoorbeeld 5% bij vooruitbetaling. Op een factuur van 1000 euro kan jouw debiteur mooi 50 euro besparen, en dat is voor iedereen mooi meegenomen. Jij geen omkijken naar de betaling en jouw klant tevreden met een mooie korting.