Onderzoek bij hotelgasten heeft uitgewezen dat voor de hotelkeuze vooral gecheckt wordt op hygiëne. En dan gaat het niet om ratten op de kamer maar om smoezelig tapijt, doorrookte gordijnen en vetranden op sanitair. Een hotel heeft het lastig, bijna elke dag opnieuw is het een komen en gaan van gasten die allemaal ook hun eigen rotzooi weer in het hotel achterlaten. Hotel schoonmaak is dan ook een ongoing business in een hotel. En je vergeet snel iets… Voor de gastentevredenheid kan dat eigenlijk niet. Wanneer mensen gevraagd worden of ze liever een schoon verblijf hebben of internet, zeggen acht op de tien dat ze dan het ontbreken van internet wel voor lief zouden nemen. Omdat gasten over het algemeen kritisch zijn, is vaak al een stofnest op de kamer er eentje te veel. 

Hotel schoonmaak is een gevoelig onderwerp bij het hotelmanagement

De hotelier heeft het dus moeilijk. Een review op een internetsite is zo geschreven, zeker een slechte. En die blijft voor eeuwig op het internet hangen en zijn hotelnaam besmeuren. Hotelkamers zijn soms wat makkelijk en dus niet altijd goed schoongemaakt vanwege bezuinigingen. Heeft de hotelier intern zijn schoonmaak geregeld, dan kan hij toch verantwoordelijk worden gesteld. Een schone hotelkamer en hygiënische hotel ruimtes zijn voor gasten toch wel minimale eisen. Het laat zich raden dat het hotelmanagement zeer gevoelig is voor geuren, viezigheid en andere smurrie. Dat zijn allemaal beginnende klachten voor de hotelgasten.

Twee schoonmaakteams voor hetzelfde hotel

Hotel schoonmaak kun je ook uitbesteden. Je kunt intern de individuele hotelkamers schoon laten maken en de entree en algemene ruimtes uitbesteden aan een bedrijf dat hotel schoonmaak verzorgt. Hotelkamers zijn namelijk nogal specifiek. Denk aan het schoonmaken van afstandsbediening, hoteltelefoon en lichtknoppen. Goed geschoolde housekeepers dienen hier te worden ingezet. 

De knowhow van professionals benutten voor de algemene hotel schoonmaak

Voor de algemene ruimtes van hotels en ook het exterieur wordt extern vaak naar een schoonmaakbedrijf gezocht. Tot de algemene ruimtes behoren entree, ontvangsthal, receptie, lounge, eetzaal, liften, gangen en hallen. Dit zijn echt ruimtes die schoonmaakbedrijven ook herkennen van hun andere klanten: kantoren, praktijken, scholen, enzovoort. Een goed schoonmaakbedrijf kan de algemene ruimtes dus efficiënt en naar behoren aanpakken. Niet alleen met oppervlaktereiniging maar ook met dieptereiniging. Een extern schoonmaakbedrijf heeft vaak ook een hele goede service en is 24/7 beschikbaar. Er kan zich eens een noodgeval voordoen waardoor je onmiddellijk reiniging nodig hebt. 

Schoonmakers met respect voor de hotelgasten

Kies een hotel schoonmaak bedrijf dat niet alleen van wanten weet maar ook ervaring heeft met ruimtes waar gasten komen en gaan. Zulke bedrijven kunnen zich gastvrij en vriendelijk opstellen want ze hebben medewerkers die vaker in semi openbare ruimtes hun werk doen. Dat maakt dat hotelgasten zich niet snel ongemakkelijk gaan voelen als er schoonmakers in de buurt hun werk doen. Ook zorgt een hotel-vriendelijk schoonmaakbedrijf ervoor dat ze geen schoonmaakmiddelen gebruikt met nare of scherpe geurtjes, dit om de recreatieve beleving van de hotelgast niet te verstoren. Kijk daarom goed bij de schoonmaakdiensten van het bedrijf voordat je ermee in zee gaat.