Een functie als leidinggevende is een bijzondere tak van sport. Waar de één in de wieg is gelegd om als leidinggevende een compleet team aan te sturen, loopt de ander tegen uitdagingen aan. Terwijl het voor aankomende leidinggevenden vaak zoeken is naar een juiste modus. Voor zowel de startende, onervaren als ervaren managers is het volgen van een leiderschapstraining zeker geen overbodige luxueuze. In onze blog vertellen we hoe een dergelijke training jou kan helpen om jouw kwaliteiten als manager te verbeteren.

Kijk eens goed in de spiegel

Als leidinggevende moet je vaak medewerkers beoordelen op hun werkzaamheden en op basis van hun prestaties en gedrag fel je een oordeel. Maar doet je dat ook bij jezelf? Veel leidinggevende durven niet in de spiegel te kijken terwijl dat enorm belangrijk is. Jij wordt immers ook beoordeeld op jouw prestaties en is het dus helemaal niet geen raar idee om eens in de spiegel te kijken en jezelf af te vragen of je wel op een goede wijze leiding geeft. Of zijn er misschien zaken die je anders kunt of zelfs moet doen? Met een leiderschapstraining leer je veel over hoe je effectiever en beter leiding kunt geven.

Met een leiderschapstraining leer je omgaan met uitdagingen

Het hoger management besluit op de één van de andere dag een andere koers te gaan varen, medewerkers binnen het team dat je aanstuurt hebben een verhitte discussie en een medewerker heeft zich voor de derde keer in een maand tijd ziek gemeld. Het zijn slechts enkele voorbeelden van uitdagingen waar je als manager mee te maken hebt. Hoe ga je om met deze uitdagingen en hoe zorg je ervoor dat je jouw team beter laat presteren? Met het volgen van een leiderschapstraining leer je omgaan met deze soms pittige uitdagingen.

Efficiëntieslag maken

Een leidinggevende heeft vaak meer taken dan alleen het aansturen van een team. Ze moeten zich ook bezighouden met het beleid en de strategie van de organisatie, het analyseren van de teamresultaten en het voeren van gesprekken met hun medewerkers. Terwijl de telefoon blijft rinkelen en de mailbox blijft volstromen. Dan kan je het gevoel bekruipen dat je te weinig uur in een dag hebt. Met het volgen van een leiderschapstraining leer je hoe je jouw tijd efficiënter kunt indelen en hoe je tijd kunt vrijmaken voor essentiële zaken die je nu continu vooruitschuift. 

Een leiderschapstraining helpt je bij het coachen en motiveren van collega’s

Als leidinggevende heb je te maken met verschillende karakters. De autoritaire directeur die heel direct is, de collega die altijd chagrijnig lijkt te zijn en een teamlid dat niet tegen kritiek kan. Het is aan jou als leidinggevende om hier goed mee om te gaan. Zo heeft iedereen een andere benadering nodig en moet je ook op bepaalde manieren kunnen optreden om tot een beter resultaat te komen. Terwijl je er ook voor moet zorgen dat alle neuzen binnen jouw team dezelfde kant op staan. Met het volgen van een leiderschapstraining leer je niet alleen om mensen effectief samen te laten werken, maar ook hoe je mensen kunt coachen en motiveren. Met als doel om effectiever te werken en de beoogde doelstellingen te behalen.